Analytics Facebook Pixel Pinterest

Nyitott könyvek, nyitott elméknek – Könyvajánló

Az új év kezdetén mindenki megfogad pár dolgot, amit vagy betart vagy nem. Nálam ez a fogadalom már második éve az 52 hét 52 könyv kihívás. Tavaly elég közel jártam a sikerhez, szóval idén extra kitartó leszek és figyelni fogok, hogy tényleg legyen elég “Én időm”. Íme az első 3 könyv, amint mindenképp elolvasok idén!

A Day in the Life of Marlon Bundo

Ezt a könyvet szerintem azok tudják igazán értékelni, akik értik a mögöttes viccet. Marlon Bundo Mike Pence, az Amerikai Egyesült Államok alelnökének kedvenc házi nyula, aki annyira népszerű, hogy még egy mesekönyvet is kiadtak a Fehér házi kalandjairól. Ennek kapcsán gondolkodott el John Oliver a Last week tonight műsorvezetője és készített egy hosszú szegments az alelnöknek szentelve. Mike Pence széles körben ismert a meleg ellenes megszólalásairól és a kirekesztő tendenciáiról, amit a Bibliából szedett idézetekkel próbál megmagyarázni. Ezért John Oliver és csapata gondolt egyet és kiadták saját mesekönyvüket, ahol Marlon Bundo szerelemre talál. A csavar azonban biztos hetekre kiborította a teljes Pence családod, ugyanis az imádnivaló Marlon ebben a történetben egy másik fiú nyuszival szeretné összekötni életét.


A történet valóban gyerekek számára íródott és gyönyörű rajzokkal tűzdelt. A legszebb dolog, hogy a teljes bevétel jótékony célra fordul, így nem csak egy modern, elfogadó gondolkozásmódot támogathatunk, hanem valódi életeket is.

Power – Naomi Alderman

Az itthon Hatalom címen megjelent regény leírása rögtön megfogott. A történet szerint a nők a világ minden táján felfedezik, hogy újdonsült elektromos erőre tettek szert. A társadalom persze teljesen felbojdul, és egy olyan világba csöppenünk, ahol a nemek közti erőviszonyok rohamos átrendeződésbe kezdenek.

Booktube videókban többen is kiemelték, hogy nem kell attól tartunk, egy utópisztikus, tökéletes világba csöppenünk és nem oldódnak meg a nagy kérdések attól, hogy a társadalom matriarchális irányba változik. Ezzel teljesen egyetértek és már a második fejezetben zseniálisan használja az írónő azt a tényt, hogy vannak jó és rossz emberek – legyen az férfi vagy nő.

Mini spoiler: Ezt a fejezetet egy fiatal srác szemszögéből követhetjük, aki udvarolni próbál, viszont nagyon elveti a sulykot és olyan módon beszél a lánnyal, hogy még nekem is megremegett a könyv a kezemben. Imádtam azt, hogy az említett lány nem kezdett bosszú hadjáratba, hanem egyetlen pici elektromos érintéssel megmutatta valójában ki az ” úr és parancsoló”. Jelenleg a 60. oldal környékén járok és nagyon tetszik a történet fonala és a tudat, hogy nem kell egy erőltetett feminista sztoritól tartani.

A legfőbb kérdés: végül ki fog félni éjszaka egyedül az utcán?

Angolul olvasnád? Keresd a Bookdepository oldalon, ahonnan mindenhová ingyen szállítanak!

Less – Andrew Sean Greer

Ezt a könyvet október végén kaptam a születésnapomra, de egyszerűen még nem volt érkezésem beleásni magam a történetbe. A sztori Arthur Less kényszerutazását követi végig, aki a volt szerelme esküvői meghívója láttán menekülni akar.

A 100. oldal környékén már biztosra mondhatom, hogy ezt a könyvet nem az akció jelenetekért érdemes kézbe venni, hisz a történet húzóvonala Arthur belső vívódása. Főszereplőnk 50 éves és úgy érzi ő az egyetlen meleg pasi, aki valaha megöregedett. Megismerhetjük a korábbi szakításait, kapcsolatait, és reményeim szerint el fogunk jutni egy feloldozó kifejlethez. 😀 Ez tipikusan egy olyan könyv, amihez hangulatban kell lenni. Lesz itt lelkizés, egy pici önsajnálat és az örök őrlődés jó és rossz döntésekről. Őszintén szólva, ehhez még nem volt elegendő érzelmi energiám vagy egy felesleges napom, amikor el tudnék merülni a tépelődés mocsarában, viszont fixen rajta van az olvasandó listámon és idén biztosan eljutok hozzá. #fingerscrossed

Keresd a Bookdepositoryn!

Te mit olvasol most? 🙂 Kommentben jöhetnek az ajánlások!

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük